Beograd
0

Policija imala nalog da bez upotrebe sile osigura red

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je danas da su svi pripadnici tog ministarstva prilikom održavanja sinoćnjeg mitinga Srpske radikalne stranke imali izričit nalog da bez upotrebe sile osiguraju javni red i mir, sigurnost svih učesnika skupa, novinara i pruže sigurnost javnih ustanova i institucija, kao i stranih diplomatskih predstavništava.

U drugom dijelu mitinga, iz protestnog skupa izdvojila se grupa učesnika koja je, poslije niza provokacija, započela masovni, brutalni, napad na pripadnike policije na uglu ulica Makedonske i Dečanske, pri čemu su napadali i gađali policiju flašama, motkama, kamenicama i drugim sredstvima, lomeći saobraćajne znake i betonske žardinjere koje su upotrebljavali kao sredstvo napada, navedeno je u saopćenju.

Veći broj napadača je bio maskiran, a tom prilikom je povrijeđeno više policajaca i tek posle niza upozorenja, policija je intervenirala i uspostavila narušeni javni red i mir.

U ovim sukobima je povrijeđeno 58 policajaca i 24 građana, među kojima i dva novinara.

Kao potvrda da je policija imala nalog da ne primjenjuje silu govori i činjenica da je ovo prvi protest od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine na kome je povrijeđeno više policajaca nego učesnika napada na policiju, naveo je MUP.

Zbog narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih djela, privedeno je 19 osoba, od kojih su tri maloljetna.

U zoni održavanja skupa oštećeno je ukupno 16 objekata i četiri policijska vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja rad na identifikaciji svih osoba koje su sinoć učestvovale u incidentima, kaže se u saopćenju.