Brojne zvanice na skupu
1

Policija čuva više od 2.600 političara na Kongresu EPP-a u Zagrebu

A. D.
U Zagrebu se danas održava veliki Kongres Evropske narodne stranke (EPP) koji će otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega slijedi izbor novog čelnika te njegovo obraćanje. Također, govore će održati evropski lideri Angela Merkel, Ursula von der Leyen te hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sudionicima Kongresa trebao bi se obratiti i dosadašnji predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk. Na 26. kongresu EPP-a očekuje se više od 2.600 evropskih zvaničnika, šefova evropskih država i vlada te najviši dužnosnici Evropske unije.

Osim novog čelnika EPP-a, na Kongresu će biti izabrano i deset potpredsjednika i generalni sekretar.

Ovaj skup će, kako prenosi Jutarnji.hr, osiguravati 500 policajaca. Za policiju je to i skup najvišeg sigurnosnog rizika, jer će mu prisustvovati, pored Von der Leyen i Merkel i Silvio Berlusconi, Sebastian Kurz, Vitalij Kličko te brojne druge VIP osobe. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je jedan od zvaničnika ovog Kongresa.

Uz Zagrebačku Arenu, koja je već pod posebnim režimom osiguranja i ograničenja pristupa, protueksplozijski pregledana, hoteli Sheraton, Westin, Hilton i svi objekti u kojima će biti smješteno više od 2.600 sudionika kongresa pod pojačanim su osiguranjem.