Neredi u Prištini
0

Policija bacila suzavac, 21 osoba povrijeđena

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Preko 20 osoba je povrijeđeno u sukobima policije i demonstranata ispred zgrade kosovske vlade u Prištini, gdje su se poslijepodne održali protesti povodom posjete šefa srbijanskog tima za dijalog s Kosovom Borislava Stefanovića.

Snage Kosovske policije okružile su zgradu vlade ispred koje se okupilo više od 100 aktivista pokreta "Samoopredjeljenje", koji su dolazak Stefanovića u Prištinu ocijenili kao "uvredu i provokaciju za narod Kosova".

Aktivisti ovoga pokreta, među kojima i njihov čelnik Albin Kurti, uzvikivali su parole potpore Oslobodilačkoj vojsci Kosova, bacali crvenu boju i kamenje prema ulazu u zgradu vlade. Policija je upotrijebila suzavac.

Prištinski mediji javili su da je povrijeđeno 15 pripadnika policije i 6 demonstranata te da su razbijena stakla nove zgrade vlade.

Šef srbijanskog pregovaračkog tima Stefanović sastao se poslijepodne sa zamjenikom premijera Hajredinom Kucijem.

On je po dolasku u Prištinu prvo posjetio ambasadu SAD-a, potom je u obližnjem Lapljem Selu razgovarao s lokalnim Srbima a nakon toga vodio razgovore u Prištini s Kucijem i s čelnicom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri.

Riječ je o prvoj službenoj posjeti Prištini jednog srbijanskog dužnosnika od kraja 90-ih godina i rata na Kosovu, a do sastanka dolazi uoči novog kruga razgovora u Bruxellesu koje dvije strane vode pod okriljem EU.