U dvorištu Vlade
8

Polaganjem vijenaca obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Klix.ba
Foto: Telegraf.rs
Polaganjem vijenaca i šetnjom beogradskim ulicama danas je obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Premijerka Ana Brnabić i ministri odali su počast polaganjem vijenaca u dvorištu Vlade Srbije, na mjestu gdje je ubijen. Predstavnici DS vijence su položili na Đinđićevom grobu u Aleji zaslužnih građana, a LDP na čelu sa Čedomirom Jovanovićem održao je "Šetnju za Zorana" u njegovu čast.

"Godinama smo 12. marta na ulicama, na takav način iskazujući ne samo svoje poštovanje prema Zoranu, nego i svoju želju, svoje opredjeljenje, svoju namjeru da se u potpunosti rasvijetli sve ono što je prethodilo Zoranovom ubistvu, da se dobije jasan i nedvosmislen odgovor ko su nalogodavci i da, nakon tog odgovora, zajedno sa onima koji su spremni da ga čuju, uradimo onaj posao koji smo radili sa njim i koji je ostao nedovršen", kazao Jovanović.

U 18 sati bit će održana još jedna šetanja koja će krenuti sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Đinđić, koji je postao premijer poslije rušenja Miloševićevog režima 2000. godine, ubijen je 12. marta 2003. godine, a zbog atentata su, između ostalih, osuđene bivše "crvene beretke" Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. Njegova smrt bila je okidač za akciju "Sablja" u kojoj je razbijen "zemunski klan" koji je stajao iza ubistva, a vođe ganga Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijene su u obračunu sa policijom, pišu Novosti.rs.

Šesnaest godina posle smrti, Đinđić je zapamćen prije svega kao neko ko je pokušao da reformišu Srbiju, ali je u tome brutalno zaustavljen. Na njegovo naslijeđe danas se pozivaju, kako njegovi politički saborci rasuti u različitim političkim opcijama, tako i njegovi tadašnji protivnici. Sve više se u javnosti govori o njegovoj inicijativi da Srbija pokuša riješiti kosovsko pitanje, umjesto da čeka da se pitanje statusa otvori kada Prištini i međunarodnoj zajednici to bude odgovaralo.