Regija
18

Pogledajte kako izgleda novi terminal Zagrebačkog aerodroma, svečano otvaranje 21. marta

Klix.ba
(Foto: HANZA Media)
Pet dana preostalo je do svečanog otvaranja novog terminala aerodroma "Franjo Tuđman" u Zagrebu. Hrvatski Jutarnji objavio je najnovije fotografije terminala, a za čitatelje novine su priredili poseban prilog na 60 stranica pod nazivom "Nova vrata Hrvatske".

Terminal će biti svečano otvoren 21. marta, a komercijalno korištenje počinje 28. marta rano ujutro. Tri godine i četiri mjeseca nakon početka radova terminal je gotovo u potpunosti dovršen. Još predstoje završni radovi u prostoru trgovina i restorana.

Jutarnji piše da je promijenjen cestovni prilaz terminalu. Naime, od 28. marta do aerodroma se više ne može doći dosadašnjim saobraćajnicama.

Iz centra Zagreba do aerodroma dolazit će se zagrebačkom obilaznicom ili Domovinskim mostom te preko čvora Kosnice uključiti na obilaznicu Velike Gorice. Oko dva kilometra od čvora Kosnica je raskršće Ščitarjevo gdje je skretanje na cestu prema novom terminalu. To će od 28. marta jedini cestovni ulaz na novi terminal.

Najavljuju i da bi se u budućnosti do aerodroma moglo dolaziti brzom lakošinskom željeznicom, čija bi gradnja trebala početi uskoro.

Sadašnji kapacitet novog terminala Zagrebačkog aerodroma je pet miliona putnika godišnje. Kada se postigne ta brojka, trebalo bi se pristupiti njegovom širenju.

Na terminalu, koji se prostire na 65.000 kvadratnih metara, putnici će se prvi put u historiji komercijalnog letenja u Zagrebu u avione ukrcavati putem avionskih mostova. No, i dalje će se koristiti stajanka starog aerodroma do koje će putnici bi prevoženi autobusima.

Za automobile je sagrađen parkirang sa 1.100 mjesta, a i dalje će u funkciji biti usluga "kiss and fly", odnosno besplatan parking na samom ulazu u trajanju deset minuta.

Ukupna investicija stoji 331 miliona eura