S posadom od 5.000 ljudi
86

Pogledajte kako izgleda impozantni američki nosač aviona koji se nalazi kod Splita

B. R.
Nosač aviona Harry Truman (Foto: Pixsell/Milan Šabić)
Nosač aviona Harry Truman (Foto: Pixsell/Milan Šabić)
Američki nosač aviona Harry Truman se nalazi u Splitu te je zaokupio pažnju stanovnika ovog grada, kao i njegovih posjetioca.

Nosač aviona, kao i sama posada postali su atrakcija u hrvatskom primorskom gradu. Njihovu posjetu mnogi su zabilježili fotografijama i videosnimcima, a među kojima su brojne medijske ekipe.

Jedan od njih je i fotograf fotoagencije Pixsell Milan Šabić. On je posjetio ovo impozantno plovilo te sjajnim fotografijama iz prve ruke omogućio kako ono zaista izgleda.

Nosač aviona Harry Truman je 11. februara uplovio nedaleko od Splita. Posada, koju čini više od 5.000 ljudi, boravi u Splitu iskoristivši ovu priliku za odmor. Hrvatski mediji izvještavaju da im je zabranjeno da novinarima daju izjave.

Riječ je o posjeti koja se smatra jačanjem savezništva unutar država članica NATO-a. Ovaj nosač aviona istinski odražava američku vojnu moć, sposobnost da ova država za relativno kratko vrijeme stacionira svoju vojsku u bilo kojem dijelu svijeta za relativno kratko vrijeme.

Plovilo je nazvano po 33. predsjedniku SAD-a Harryju Trumanu. Truman je bio predsjednik od 1945. do 1953. te je njegov mandat obilježen doktrinom čija je suština bila politika kontejnmenta ili suzbijanja utjecaja Sovjetskog Saveza u Evropi.

Nosač aviona Harry Truman je u upotrebi od druge polovine 90-ih godina te je dug više od 330 metara, širok je skoro 80 metara i visok 74 metra. Između ostalog, koristio se tokom američke vojne intervencije u Afganistanu i Iraku.