Regija
10

Počinje gradnja džamije u Umagu

NAP
Izgradnja Islamskog kulturnog centra u Umagu u Hrvatskoj počinje sutra postavljanjem kamena temeljca.

Nakon Rijeke, koja je prošle godine dobila jednu od najljepših džamija u Evropi, Islamski kulturni centar u Umagu bit će drugi islamski centra smješten na obali hrvatskog mora.

Elvedin ef. Posavljak, imam iz Umaga kazao je za NAP kako su Bošnjaci u ovom dijelu Istarskog poluotoka na ovaj trenutak čekali punih 13 godina. Sada su sretni jer su dočekali vrijeme kada slobodno mogu ispoljavati svoja vjerska osjećanja.

"Allah dž.š. je htio da sa političke scene nestanu oni koji su osporavali izgradnju ovo centra. Sada su došli novi ljudi, novo vijeme, i nama Bošnjacima je mogo bolje i mnogo ljepše u ovom lijepom gradu", rekao je ef. Posavljak.

Islamski kulturni centar u Umagu gradit će se 400 metara od mora, prostirat će se na više od 500 kvadratih metara, a njegova izgradnja koštat će oko milion maraka. Gradnju će finasirati džematlije, dijapora, a dio sredstava će obezbijediti i Mešihat IZ u Hrvatskoj.

Osim sale za obavljanje namaza, centar će imati i mnoge prateće objekte poput imamskog stana, sale za sastanke, učionice za djecu, bibliotke...

"Još uvijek nismo dobili dozvolu za izgradnju minareta, ali se nadamo da će ovdašnje vlasti i to odobriti u skorije vrijeme. Mi ne tražimo da minaret bude u klasičnom orjentalnom stilu, nama ne bi smetalo da ona bude i u obliku svjetionika", kaže ef. Posavljak.

U Umagu trenutno živi blizu 1.000 muslimana. Najviše je Bošnjaka iz BiH, Srbije i Crne Gore, te muslimana sa Kosova i Makedonije.

Doseljavanja Bošnjaka na teritorij opštine Umag počelo je 40-ih godina prošlog stoljeća, najčešće zbog ekonomskih migracija.