Regija
0

Počeli izbori u Srbiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Srbiji je u nedjelju ujutro počelo glasanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, biračka mjesta otvorena su u sedam sati i zatvaraju se u 20 sati.

Građani Srbije, njih oko 6,7 milijuna, biraju 250 zastupnika za sastav novog republičkog parlamenta, 120 zastupnika Skupštine Vojvodine i odbornike u 24 skupštine gradova i 150 skupština općina.

Na parlamentarnim izborima sudjeluju 22 izborne liste, od kojih je 10 manjinskih, s ukupno 3.137 kandidata za 250 zastupnika.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, tek nekoliko stranaka i koalicija prijeći će izborni prag od pet posto (što se ne odnosi na stranke manjina, na koje se primjenjuje prirodni prag) i osvojiti skupštinske mandate.

Glavna će se borba voditi između Srpske radikalne stranke (SRS) čiji je kandidat Tomislav Nikolić i izborne liste "Za europsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, na kojoj su i G-17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića.

Osim njih, kažu istraživanja, prag će prijeći i koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, te koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS).

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini sudjeluje 10 izbornih lista, a izbori se održavaju po kombiniranom sustavu. Sa izbornih lista, po proporcionalnom sustavu, bit će izabrano 60 zastupnika pokrajinske Skupštine.

Prema Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine, svaka općina mora imati najmanje jednog predstavnika u parlamentu, te će još 60 zastupnika biti izabrano po dvokružnom većinskom izbornom sustavu, s dva kandidata u drugom izbornom krugu 25. svibnja.

Parlamentarni i lokalni izbori održavaju se i u 26 općina na Kosovu, gdje će se o 108 lokalnih izbornih lista izjašnjavati nešto više od sto tisuća Srba s Kosova.

Građani Srbije u nedjelju glasaju i u inozemstvu, gdje je otvoreno ukupno 75 biračkih mjesta u 40 zemalja svijeta, a pravo glasa ima 51.211 birača.

Izborna šutnja u nedjelju traje do 20 sati, do zatvaranja biračkih mjesta, a prve procjene izbornih rezultata iznijet će Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u nedjelju navečer oko 22.30 sati.

Republička izborna komisija dužna je, ako ne bude prigovora, u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta objaviti konačne, službene rezultate glasovanja.