Regija
1

Počela sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U New Yorku u utorak navečer počela je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o redovnom tromjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o situaciji na Kosovu, na kojoj će govoriti i šef srbijanske diplomatije Ivan Mrkić.

Sjednica je počela obraćanjem šefa UNMIK-a Farida Zarifa putem videolinka iz Prištine. Učesnicima će se obratiti i kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj.

Ban je u svom izvještaju koji je nedavno podijeljen državama članicama VS UN-a pozdravio "konstruktivne korake" u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, izražavajući nadu da će on postepeno dovesti do normalizacije odnosa i uspostavljanja trajnog mira u regionu.

U izvještaju koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, generalni sekretar UN-a je ocijenio da su načinjeni pozitivni pomaci u nastojanjima da se sprovedu dogovori postignuti u dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da sada treba da uslijedi potpuno sprovođenje sporazuma.

Ban je precizirao da su "konstruktivni koraci" preduzeti tokom ovog perioda u pogledu zajedničkog upravljanja administrativnim prelazima i regionalne saradnje i da to daje "osnova za optimizam".

Generalni sekertar UN je pozvao lidere u Beogradu i Prištini, kao i lokalne vlasti, da pokažu "uzdržanost, strpljenje i dobru volju neophodnu kako bi se postiglo održivo rešenje".