Ne žele nazad u klupe
2

Počela nastava u beogradskoj školi gdje se desio masakr, dio roditelja traži prekid školske godine

N. V.
Foto: Fonet
Foto: Fonet
Jutros je počela nastava u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nakon što je bila obustavljena zbog masakra koji je počinio učenik škole. Dio roditelja smatra da je školska godina trebala biti završena na dan masovnog ubistva, a da škola postane memorijalni centar.

Mnoga djeca su došla jutros u školu, a pedagoški tim je odlučio da nastava bude skraćena s fokusom na nove lekcije, bez ispitivanja i ocjenjivanja. Oni su tek sinoć roditeljima uputili dopis u kojem se navodi da se školska godina nastavlja te da će biti organizovan poseban sastanak sa onima koji ne planiraju dolaziti.

Učenici VII 2 razreda, u koji je išao i počinilac masakra, bi u školu trebali krenuti popodne od 13 sati, a prvi čas će biti fizičko. Iz škole navode da "idu postepeno u skladu sa potrebama i željama djece".

Ipak, dolazak u školu nije obavezan, to jeste roditelji treba da dostave dopis s obrazloženjem zašto njihova djeca ne dolaze. Za njih nije organizovana online nastava, a roditelji se pitaju kakvu vrstu ljekarskog treba da donesu.

Povodom vraćanja u školske klupe u kojima je počinjen masakr, ispred škole se okupilo više od 200 roditelja poručujući da je školska godina završena onaj dan kad je ubijeno devetero djece i čuvar. Oni smatraju da djeci treba omogućiti da budu zajedno, ali ne na toj lokaciji.

Alternativa koju predlažu roditelji nezadovoljni odlukom je i Dječji kulturni centar u Tašmajdanskom parku. Roditelji VII 2 odjeljenja su dostavili i dopis Ministarstvu prosvjete u kojem traže hitnu suspenziju direktorke, školskog psihologa i pedagoga dok se istragom ne utvrdi njihova odgovornost za nastali tragični događaj, kao i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima.

Ono što navode jeste da se o odlukama ništa nije pitalo Vijeće roditelja, a otac jedne od stradalih djevojčica otkrio je da je psihoterapeut imao vrlo čudnu seansu sa djecom prilikom čega im je puštao narodnjake i tražio da se povežu sa duhovima stradalih drugara.