Premijer Hrvatske
18

Plenković u Jasenovcu: NDH je jedno od najtragičnijih razdoblja

FENA
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u povodu obilježavanja 76. godišnjice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti.

On je poručio da je hrvatska vlada jasno protiv korištenja ustaških simbola.

Plenković je vijenac položio s potpredsjednicima Vlade RH Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, a pritom istaknuo kako su došli odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u jasenovačkom logoru i u drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata antifašista i demokrata.

"To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je da nove, mlade današnje generacije osvijeste te činjenice, da o njima budu upoznate, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava i da sve generacije nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Evrope u sličnim logorima tokom Drugog svjetskog rata te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina", poručio je hrvatski premijer.

Dodao je da će nastaviti dolaziti u Jasenovac s pijetetom i sviješću da ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada ponove, javlja Hina.