Hrvatska sve bliže odluci
36

Plenković o uvođenju vojnog roka: Na Kosovu je skoro izbio rat, nećemo se praviti da je sve super

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Hrvatskoj je ponovo aktuleno pitanje uvođenje vojnog roka, a premijer Andrej Plenković je danas kazao kako se radi na nekoliko opcija te da je i dalje na prvom mjestu sigurnost zemlje.

Plenković je kazao kako je vrijeme "da se otvore oči i digne glava".

"Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu. Okupirane su četiri regije, anektirane su, čak je i Krim anektiran", kazao je Plenković.

Pomenuo je i druge svjetske konflikte koji se protežu sve do Jemena.

"Prije četiri i pol mjeseca su bile takve tenzije na Kosovu da je skoro izbio rat između Kosova i Srbije. Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama u našem susjedstvu, ako pogledamo prijetnje izazvane ilegalnim migracijama. Onda nam u fokus dolazi jedna riječ - a to je sigurnost", istakao je Plenković.

Dodao je kako je posljednji angažman oko nabavke transportera Bradleya kao i kupovina aviona Rafalea njegova poruka sigurne Hrvatske.

"Mi u Hrvatskoj imamo suspendirani vojni rok već više od 15 godina. Imate generacije mladih ljudi koji ne znaju ništa o određenim vještinama u izmijenjenim okolnostima. Nije ovo pokušaj uvođenja obveznog vojnog roka kao nekada, nego smo u ovim sigurnosnim okolnostima odlučili od ministra Anušića tražiti da nam analizira nekoliko opcija. Nećemo spavati i praviti se da je sve super, a oko nas kriznih žarišta koliko hoćeš", istakao je Plenković.

Najavio je organizaciju rasprave u kojoj će se razmatrati sve opcije vezane za uvođenje vojnog roka.

"Polako ćemo organizirati raspravu da vidimo što i kako nam treba. Pitali smo načelnika Glavnog stožera kakva je situacija, odakle mladi koji služe vojsku. Iz Slavonije i Dalmacije, braniteljskih obitelji. Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja", kazao je Plenković.