Premijer Hrvatske
41

Plenković o presudi "Kovačević": Zauzimat ćemo se za legitimno predstavljanje

A. Ku.
Foto: Željko Hladika/Pixsell
Foto: Željko Hladika/Pixsell
Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se jučer medijima nakon završetka sjednice Vlade Republike Hrvatske te se osvrnuo na presudu Evropskog za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića.

Plenković je naveo da se ranije sastao sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović-Burić te da su primili na znanje odluku Evropskog suda za ljudska prava.

"Primili smo na znanje ovu presudu, ali isto tako ponavljamo vrlo jasno da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela. To se opetovano ponavlja sa izborom članova Predsjedništva i to već četiri puta u zadnjih 16 godina se dogodilo", rekao je Plenković.

Dodao je da smatraju da se na taj način ne stvara povoljno ozračje i povjerenje među narodima u BiH.

"A osobito imajući na umu da smo država koja se snažno zalaže za novu fazu institucionalnog odnosa između BiH i EU, a to je otvaranje pregovora. O tome sam razgovarao sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto na Bledu", istakao je Plenković.

Na kraju je pozvao sve političke aktere da nastave rad na izmjeni Izbornog zakona BiH te, kako je naveo, da se poštuje ustavno načelo ravnopravnosti i nediskriminacije svih konstitutivnih naroda.