Regija
96

Plenković o hapšenjima u Orašju: Nećemo se svetiti, ali i mi vodimo neke istrage

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Hrvatske Andrej Plenković u petak je izjavio da hrvatske nadležne službe nisu imale informaciju da će doći do hapšenja deset pripadnika HVO-a početkom sedmice u Orašju dodavši da bi u protivnom sigurno drukčije bio planiran sadržaj njegove prve službene posjeta kao premijera, upravo BiH, samo dva dana prije tih hapšenja.

Plenković je potvrdio da postoje indicije kako bi se i u budućnosti mogle dogoditi hapšenja slična onima u ponedjeljak u Orašju, a to, naglasio je, treba izbjeći kroz saradnju sa bh.stranom.

Plenković je na pitanja vezana hapšenja u Orašju odgovarao nakon proslave Dana pravnog fakulteta održane u zagrebačkom HNK. Na upit kako je dojam da niko nije znao da će doći do hapšenja te da je u ovom slučaju hrvatska politika bila nespremna, odgovorio: "Ne, nismo bili nespremni. Međutim, sve službe koje su relevantne očito ovu informaciju nisu imale. Ja sam to temeljito ispitao".

Ispitao je to, pojasnio je, na sastanku održanom u srijedu u Banskim dvorima na kojem su prisustvovali čelni ljudi svih nadležnih resora. Utvrđeno je, kaže, da niko nije imao informaciju o tome da će doći do hapšenja u Orašju jer bi inače drukčije planirao odlazak u posjetu BiH krajem prošle sedmice.

"Nažalost, to nije bilo poznato, da je bilo poznato sigurno je da bismo malo drukčije planirali sadržaj posjete. No, evo, dogodilo se. Sada smo u poziciji da našim državljanima pomognemo najprije pružajući svu potrebnu pravnu pomoć, a isto tako da vidimo kako se ovakve i slične situacije mogu spriječiti u budućnosti", rekao je premijer.

Izrazio je nadu da više neće doći do sličnih hapšenja.

"Međutim, sve je moguće. Vidjeli ste čitav niz izjava proteklih dana. Kao i moju vrlo jasnu izjavu jučer na Vladi. O svemu tome će hrvatska država, Savjet (za saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom i drugim međunarodnim sudovima) i nadležne institucije voditi računa. Naravno da postoje indicija da ovakvih situacija može biti i u budućnosti. Međutim, na nama je da u saradnji sa BH stranom vidimo kako se slične situacije mogu izbjeći i da se u konačnici riješe svi procesi koji su vezani za ratne zločine i kršenje humanitarnog prava", rekao je.

Nije cilj vršiti pritisak na pravosuđe BiH, već uspostaviti kvalitetnu saradnju

Naglasio je i da ni jedna njegova izjava vezana uz slučaj hapšenja nije imala za cilj pritisak na pravosuđe BiH, nego za cilj imaju uspostavljanje kvalitetne saradnje kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i općenito međunarodne suradnje u kaznenim pitanjima.

Rekao je i da Hrvatska provodi "određene pravne radnje", no da se ne radi o retorziji, odnosno odvraćanju istim mjerama. Novinari su ga, naime, pitali je li tačno pisanje domaćeg tiska da i Hrvatska ima spremne optužnice protiv pripadnika Armije BiH.

"Mislim da, prije svega, svaki zločin koji je počinjen, treba procesuirati. Postoje određene pravne radnje, međutim tu se ne radi ni o kakvim mjerama retorzije, nego o postupcima, istragama koje, ako se za to pokaže osnovana sumnja, mogu postati pravi predmet", odgovorio je Plenković.

Naglasio je i da bilo kojem od procesa ne smije biti selektivnog pristupa. Novinari su ga, naime, pitali je li riječ o političkim procesima, s obzirom na to da je i sam jučer na sjednici Vlade rekao kako je "indikativan tajming" hapšenja u Orašju.

"Važno je da u procesima nema nikakvog selektivnog pristupa. Osobito ne u procesima za koje je očito da su se u nekoj široj, ranijoj fazi istrage, spominjala imena nekih drugih ljudi, neke druge nacionalnosti", kazao je.

Potvrdio je i da se "u određenim dokumentima" spominjalo i ime potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, ali da detaljnijih saznanja o tome u ovome trenutku nema.

"Kao hrvatska vlada pomoći ćemo i njemu i svim drugim hrvatskim građanima u ovoj situaciji u kojoj su se našli. A kada je riječ o detaljima odbrane o tome treba vidjeti s njegovim odvjetnicima i naravno uskladiti s interesima RH", rekao je.