Ponovo pričao o susjedima
774

Plenković iz Brisela poručio da su evropski lideri tek shvatili probleme u BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegovi stavovi o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na samitu Evropske unije u Briselu.

Plenković je na samitu 28 lidera Evropske unije u okviru rasprave o vanjskim odnosima govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora, na kojima su, kako je naveo, većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom predsjedništvu zemlje, piše Hina.

"Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je za nekoga ko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo. Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski Viktor Orban i, zanimljivo, španski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također je uvažila sve naše argumente", rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Hrvatski premijer je rekao da je izrazio zabrinutost zbog toga što su Bošnjaci, većinski narod u Federaciji BiH, izabrali člana predsjedništva BiH Hrvata, suprotno uvjerljivo većinskoj volji Hrvata u BiH koji su glasali za dosadašnjeg člana predsjedništva.

"Pojasnili smo da se time izigrava duh Dejtonskog sporazuma. Takav scenarij nije dobar ni za funkcioniranje BiH, nije dobar za sva tri naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda u odnosu na ostale u smislu ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti u institucijama", rekao je Plenković.

Plenković će se nakon sumita bilateralno sastati s visokom predstavnicom Mogherini i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

"Razgovarat ćemo malo šire, nije BiH jedina tema. Zanima me kako visoka predstavnica gleda na niz tema u našem susjedstvu - što će biti nakon referenduma u Makedoniji na koji nije izišao dovoljan broj birača, kako napreduju razgovori između Srbije i Kosova, a s predsjednikom Tuskom o brojnim temama koje nisu samo vezane uz ovo", rekao je Plenković.