Potpisani ugovori
206

Plenković i Macron razgovarali i o BiH, Francuska nakon posjete Zagrebu bogatija za milijardu eura

V. K.
Foto:Patrik Macek/PIXSELL
Foto:Patrik Macek/PIXSELL
Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Francuske Emmanuel Macron održali su danas u Zagrebu sastanak u čijem je fokusu bilo potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu i kupovine 12 borbenih aviona Rafale.

Nakon bilateralnog sastanka, ministri odbrane Francuske i Hrvatske, Florence Parly i Mario Banožić, potpisali su ugovor o nabavci 12 borbenih aviona Dassault Rafale F3R što će Hrvatsku ukupno koštati milijardu eura.

Kako se navodi, avioni će biti isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

"Hrvatska je druga zemlja Evropske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak). Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine", pišu hrvatski mediji.

Ugovor o kupovini aviona potpisali ministri odbrane (Foto:Patrik Macek/PIXSELL)
Ugovor o kupovini aviona potpisali ministri odbrane (Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon potpisivanja ugovora, Plenković se obratio medijima te je naglasio kako će Stretško partnerstvo između Francuske i Hrvatske dodatno unaprijediti odnose zemalja.

"Svi razgovori koje smo imali predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. Također, potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban element, značaj današnjeg posjeta i uopće nove faze odnosa. Dobivamo najmodernije avione. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more", rekao je Plenković.

On je naglasio kako se tokom sastanka razgovaralo i o stanju u Bosni i Hercegovini, ali i općenito o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Razgovor smo iskoristili i za brojne druge, globalne teme. Posebna tema je bila i BiH, objasnili smo poziciju Hrvatske", rekao je Plenković.

S druge strane, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je naglasio kako su teme o situaciji na Zapadnom Balkanu zajedničke teme koje interesuju i Hrvatsku i Francusku.

"Pričali smo i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Sjeverne Makedonije, o neophodnoj reformi izbornog zakona u BiH i tu trebamo zajednički djelovati, a to ćemo i učiniti u idućih nekoliko mjeseci. Zahvaljujem vam jer ste uvijek bili pravi, lucidni partner. U martu ćemo govoriti o Evropi koja bi trebala biti ujedinjenija i koja bi trebala zadržati svoju snagu", rekao je Macron.