Nakon sastanka
28

Plenković: Hrvatska će proglasiti ruskog diplomatu personom non grata

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako će Hrvatska proglasiti nepoželjnim jednog ruskog diplomatu zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna na teritoriji Velike Britanije.

Nakon jutrošnjeg sastanka državnog vrha susjedne zemlje na kojem je bilo riječi o nekoliko tema, među kojima i stavu Hrvatske prema Rusiji zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna na teritoriji Velike Britanije javnosti se obratio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

On je na samom početku konferencije za medije izrazio saučešće Ruskoj Federaciji zbog katastrofalnog požara.

"Na sastanku Evropskog vijeća razgovarali smo i o napadu nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Čelnici država i vlada EU su snažno osudili taj napad. Kazali smo kako dijelimo procjenu Vlade Velike Britanije da postoji velika vjerovatnoća da je taj napad došao od Rusije", kazao je Plenković, a prenosi 24sata.hr.

Dodao je kako će Hrvatska tokom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomatu kao personu non grata zbog napada.

"Donijeli smo zajedničku odluku da se solidarišemo s Kraljevinom Velike Britanije i 14 drugih zemalja te ćemo jednu od osoba proglasiti personom non grata. Pokazujemo da ne prihvatamo takvu vrstu napada kakav se dogodlio", kazao je Plenković.