Regija
22

Plenković: BiH je prioritet za Hrvatsku, želimo poboljšati saradnju

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da sutrašnja posjeta ministra odbrane Damira Krstičevića BiH predstavlja kontinuitet politike prema kojoj je BiH prioritet za Hrvatsku.

"Saradnja na području odbrane i bezbjednosti u ovakvim kompleksnim okolnostima važan je momenat da Krstičević uspostavi direktno saradnju sa svojom koleginicom u BiH Marinom Pendeš", rekao je Plenković novinarima u Splitu.

On kaže da je ovaj sastanak važan i da Krstičićević, kao odgovoran ministar, želi da svoj prvi radni bilateralni susret održi sa Pendeš u Međugorju.

Krstičević je prošle sedmice otkazao najavljenu posjetu BiH, što se dovodilo u vezu sa hapšenjem desetorice nekadašnjih pripadnika HVO-a u Orašju osumnjičenih za ratne zločine i sa informacijom da je u BiH protiv njega otvorena istraga zbog ratnog zločina počinjenog u Mrkonjić Gradu 1995. godine.

Odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog te situacije, Krstičević kaže da je interes Hrvatske saradnja i da iz tog interesa ide na sutrašnji sastanak u Međugorje, prenose hrvatski mediji.

Krstičević je rekao da je Hrvatskoj vrlo važan evropski put BiH i da će na sutrašnjem sastanku sa Pendeš biti riječi o tekućoj vojnoj saradnji.