Advokat Krstan Simić
0

"Plavšićeva se može vratiti u politiku"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić biće potpuno slobodan čovjek kada sutra napusti švedski zatvor i, ako bude željela, moći će da se bavi i politikom, izjavio je danas Srni advokat Krstan Simić, koji je nekada radio u Haškom tribunalu.

"Sutra kada napusti švedski zatvor ona je potpuno slobodan čovjek. Čovjek koji je svoj grijeh okajala i čovjek koji je svoj grijeh platila. Ko onda ima pravo da njoj postavlja bilo kakva pitanja", rekao je Simić.

   On  je nazvao sramotom "halabuku, proteste i autobuse" u vezi sa oslobađanjem Plavšićeve i poručio da bi javnost trebalo da se pozabavi pitanjem otkud napadi na nekoga ko je kaznu izdržao i ko, kao takav, nema nikakvih privremenih niti bilo kakvih drugih mjera zabrane.

"Ne znam zbog čega satanizacija gospođe Plavšić. Odgovor je jedini da BiH ne želi pomirenje. Priznanje krivice gospođe Plavšić bilo je olakšavajuća okolnost, jer je, prema ocjeni suda, to bila nova stranica ne samo u BiH nego i u regiji", istakao je Simić.

   Prema njegovim riječima, ona je poslala poruku: "Priznajem krivicu, priznajmo je svi!", nije imala snage da iznese teret Haškog tribunala, iako je najljepši predmet za odbranu bio njen, ali na njeno pravo izbora niko nije mogao uticati.

  "Trebalo je da izađe i ranije, jer Haški tribunal nema svoje propise za izdržavanje kazne nego se primjenjuju propisi zemlje u kojoj se kazna izdržava. U Švedskoj su svi zatvorenici sa 75 godina slobodni, a njoj je to pravo uskraćeno zbog protesta", podsjetio je Simić.

   On je naglasio da ne treba ni glorifikovati pitanje da li se Plavšićeva žrtvovala za RS niti od nje praviti heroinu.
   "Nijedno ime i nijednog političara ne treba izjednačavati sa RS. Ja ću to večeras jasno poručiti i odbrani Radovana Karadžića: Manite se ćoravog posla da je Radovan Karadžić jednako RS. Manite se te priče!", rekao je Simić, pojašnjavajući da će o ovoj temi večeras govoriti u informativnim emisijama RTRS-a i RTS-a.

   On je istakao da je RS tvorevina srpskog naroda i međunarodnog sporazuma, da je neupitna i trajna kategorija i da je nije stvorila ni Plavšićeva niti Karadžić, nego je ona proizvod odnosa nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

   Simić je podsjetio da je pred Haškim tribunalom Simo Zarić osuđen, svoju kaznu je izdržao i da je bez ikakvih prepreka bio kandidat za načelnika opštine Šamac.

   Simić je pred Haškim tribunalom branio Dušana Tadića i Miroslava Kvočku, zastupao Dragana Obrenovića i Dragana Jokića u fazi dok su imali status osumnjičenih, te zastupao Plavšićevu, kao i više lica dok su bili osumnjičeni, a od kojih je poslije Tribunal odustao.