Biljana Plavšić
0

"U Hagu nedostaje pravde"

SRNA
Biljana Plavšić (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Biljana Plavšić (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić ocijenila je da u Haškom tribunalu nedostaje pravde, jer su se, davno, prema nečijim direktivama, opredijelili da su u proteklom ratu Bošnjaci žrtve, a Srbi zločinci, i to će izvesti do kraja i ispečatirati optužnice i presude.

Plavšićeva je za RTV Republike Srpske navela da su se predstavnici Haškog tribunala u toku suđenja naslušali šta je za vrijeme rata rađeno Srbima, ali da ništa nisu preduzeli.

"Kada sam priznala krivicu rukovodila sam se samo istinom, a istinu sam govorila i kada sam rekla da nisam odgovorna",  rekla je Plavšićeva.  

Ona je pojasnila da je nakon godinu i pet mjeseci upoznavanja sa materijalima optužnice, uvidjela da su Srbi počinili zločin, iako kao član Predsjedništva za to nije znala.

"Bilo mi je teško suočiti se sa činjenicom da su Srbi činili zločine, nešto što njihovoj tradiciji ne pripada, jer su kroz sve ratove viteški prošli. Uvjerila sam sebe da su Srbi napustili vjeru i svoju tradiciju",  dodala je Plavšićeva. 

Ona je istakla da je u odnosu na druga zla, etničko čišćenje na ovim prostorima prati svaki rat, ali se to ranije nazivalo izbjeglištvo. 

Plavšićeva je naglasila da je niko nije mogao spojiti sa onim za šta je optužuju, sem činjenice da se to dešavalo dok je ona bila član Predsjedništva.
Bivša predsjednica Republike Srpske istakla je da nije imala dilemu da li treba da ode u Hag, jer nije htijela da zbog nje ispašta narod ili makar i jedan pojedinac. 

"Znala sam da će nedolazak svakog od nas neko platiti, narod ili neki pojedinci. Nikada nisam htijela nekoga na taj način povrijediti ili da neko ispašta zbog mene",  rekla je Plavšićeva i  naglasila da je bila svjesna posljedica.