Regija
0

Plato Srđana Aleksića i u Novom Pazaru

Anadolija
Ulica Srđana Aleksića u Beogradu (Foto: Anadolija)
Ulica Srđana Aleksića u Beogradu (Foto: Anadolija)
U centru Novog Pazara danas je postavljena tabla sa imenom Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je štiteći svog prijatelja bošnjačke nacionalnosti 1993. godine na smrt prebijen od pripadnika Vojske Republike Srpske.

Poznato okupljalište mladih novopazaraca "Pečurka" od danas nosi naziv Trg Srđana Aleksića. Tablu sa imenom Aleksića postavili su predstavnici grada Novog Pazara i NVO Urban-in koja je još prije devet godina pokrenula tu inicijativu.

Generalni koordinator NVO Urban-ina Sead Biberović je rekao da je označavanje platoa s imenom Srđana Aleksića veoma značajno za ovaj grad i da će pored table s imenom Srđana Alkesića biti ispisan i teks u kojem će se objasniti njegov podvig čovječnosti.

"Taj njegov čin kada je svojim telom u Trebinju 1993. godine branio život jednog Bošnjaka od pripadnika Vojske Republike Srpske, a onda je on od posledica prebijanja preminuo, je nešto što Bošnjaci i Bošnjakinje ne treba i ne smeju da zaborave", rekao je Bibeberović.

Gradonačelnik Novog Pazar Meho Mahmutović je nakon otkrivanja ploče s nazivom platoa rekao da ne postoji veće priznanje od onoga što čovjeka čini čovjekom.

Skupu je prisustvovai potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U Trebinju, kao u više gradova u regiji juče je obilježena 23. godišnjiaca od ubistva Srđana Aleksića. Njegovo ime nose bulevari u ulice u Podgorici, Tuzli, Sarajevu, Novom Sadu. Juče je takođe na Novom Beogradu jedna ulica dobila njegovo ime.

Aleksić je postao jedna od heroja rata u BiH nakon što se 27. januara 1993. godine suprotstavio grupi naoružanih sunarodnika da bi spasio poznanika Bošnjaka Alena Glavovića. Preminio od posljedica prebijanja, a Glavović se spasio i nakon toga otišao u inostranstvo.