Tromjesečna borba
2

"Pavlov zakon" u skupštinskoj proceduri, Crnogorci na korak do doživotnih kazni za ubice djece

Piše: M. N.
Crnogorci okupljeni u grupu "Pavlov zakon" na korak su do cilja, jer je njihova peticija kojom traže da se nasilje u porodici tretira mnogo oštrijim kaznama, a ubicama odredi doživotna kazna zatvora, u skupštinskoj proceduri.

Ovo znači da bi Skupština Crne Gore uskoro mogla na dnevni red staviti ovu tačku i, kako se građani nadaju, usvojiti ove izmjene kojima će se omogućiti izricanje doživotne kazne zatvora ubicama 15-mjesečnog Pavla Jovovića njegovoj majci Jeleni i očuhu iz Tuzle Nerminu Šišiću. Podršku "Pavlovom zakonu" pružile su mnoge poznate osobe iz kulturno-umjetničkog života.

Prema sadašnjim zakonima Crne Gore, maksimalna kazna zatvora za okrutno ubistvo je 40 godina.

Početkom ovog mjeseca u Osnovnom sudu u Podgorici počelo je suđenje Šišiću, ali zbog davanja lažnog iskaza, a ne za zločin koji je počinio s nevjenčanom suprugom. Naime, on je prijavio dvojicu inspektora iz Centra bezbjednosti Podgorica navodeći da su ga tukli palicama, rukama i nogama 40 minuta. Šišić je priznao da je preuveličao sve i da su ga samo ošamarili nekoliko puta.

Podsjetimo, Jovović i Šišića se tereti za višemjesečno fizičko zlostavljanje Pavla koje je kulminiralo 4. februara ove godine kada su ga oboje udarali po glavi i nanijeli mu teške tjelesne povrede od kojih je 15-mjesečni dječak preminuo. Njima je produžen pritvor i čeka se početak suđenja.

Nakon što je slučaj objavljen u medijima, Crnogorci su se pokrenuli i zahtijevaju najoštrije kazne za ubice. Redovno se prisjećaju dječaka, odaju mu počast i pale svijeće za njegovu dušu na raznim mjestima, jer mjesto njegovog ukopa nije poznato.