Regija
1

Pastor i Kacin: Pitanje Vojvodine ne gubi na značaju

FENA
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenili su danas u Bruxellesu da pitanje Vojvodine ne gubi na značaju, u svjetlu dijaloga Beograda i Prištine i rješavanja drugih pitanja u Srbiji, saopćeno je na internetskoj stranici Vlade Vojvodine.

U razgovoru o potrebi stvaranja ustavnog i pravnog okvira koji će omogućiti dalji ekonomski razvoj pokrajine i biti u interesu njenih građana, sagovornici su istakli da se problemi koji su nastali nakon odluke Ustavnog suda Srbije i izmjene Zakona o budžetskom sistemu, moraju paralelno rješavati s ostalim temama u zemlji.

"Pitanje Vojvodine trenutno se nalazi na marginama političkog posmatranja i ukoliko se u tom pravcu nastavi ovo pitanje će se naći u političkom fokusu, kada već bude nosilo velike doze nagomilanih napetosti", kazao je Pastor, prenio je Tanjug.

"Nama je u interesu osigurati uslove za rješavanje problema, a ne njihovo stvaranje", rekao je Pastor i dodao da se princip vladavine prava mora potpuno poštovati.

Kacin je ponovio da Vojvodina ostaje najjači adut Srbije na putu ka EU i dodao da od Vlade Srbije očekuje konstruktivan pristup u omogućavanju provođenja Statuta Vojvodine, što je preduslov za dalji ekonomski razvoj, u interesu građana Vojvodine i Srbije.

Pastor je, u okviru dvodnevne posjete Evropskom parlamentu, razgovarao i s potpredsjednikom Evropskog parlamenta Laslom Šurjanom i poslanicima Kingom Gal i Čabom Tabadijem.

U organizaciji Kancelarije Vojvodine u Bruxellesu je u srijedu održana uspješna prezentacija “Mirisi i ukusi Vojvodine”, u okviru koje je predstavljeno oko 15 vrsta vina koja se proizvode u Vojvodini.