Novi opijat
37

Partijaneri na Zrću konzumiraju "gas za smijanje", ampule se koriste na svakom koraku

S.H.P.
Foto: Luka Šangulin/Index
Foto: Luka Šangulin/Index
Već godinama su na Zrću blizu Novalije na otoku Pagu popularne ampule azotsuboksida, poznatijeg kao i "gas za smijanje" kojeg mladi koriste kao zamjenu za opijate.

Iskorištene ampule ovog gasa mogu se pronaći na svakom koraku, piše Index.hr.

U Hrvatskoj se ovaj gas može koristiti legalno jer je riječ o gasu koji se može pronaći u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao gas za šlag. No mladi željni zabave davno su shvatili da ga mogu koristiti i u druge svrhe.

Na dječjem igralištu u parku u centru Novalje ampule leže odbačene ispred tobogana s kojeg se spuštaju djeca. Partijaneri sa Zrća gas iz balona udišu čak i dok voze automobile.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Kutije s ampulama gasa mogu se legalno kupiti na štandovima, u klubovima pa čak i u trgovinama u Novalji. Cijena na Zrću je oko 92 KM za kutiju s 24 ampule, a na ulazu u klubove stoje natpisi da se gas i baloni mogu kupiti unutra.

"Dvadeset i četiri punjača za šlag, deserte, pjene, umake i juhe. Koristiti samo prema uputama. Ne koristiti za ništa drugo osim za navedene svrhe. Ne udisati! Zloupotreba može biti štetna i opasna po zdravlje", stoji u opisu na kartonskoj kutiji u kojoj se prodaju ove ampule.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Međutim mnogi za ove upute ne mare i troše ih u velikim količinama. Neki potroše i do dvije kutije dnevno.

Azotsuboksid osim euforije može izazvati i blage halucinacije, a pretjerana upotreba povećava opasnost od nesvjestice. Može izazvati i povraćanje, glavobolju ili pospanost. Naravno, kao i druge slične supstance, u kombinaciji s pretjeranom količinom alkohola ili droga može izazvati i teže posljedice.

Također može izazvati komu, srčani udar, te moždani udar.