Zbog izbora
11

Parlament smijenio predsjednika Albanije, ali on još neće odstupiti s funkcije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije Ilira Mete.

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. lipnja.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcionira jer je većina sudaca razriješena dužnosti, prenosi Al Jazeera.

Predsjednik države može biti smijenjen zbog teškog kršenja Ustava i počinjenog kaznenog djela. Rama je u obraćanju parlamentu poručio je da odluka predsjednika o odgodi lokalnih izbora u toj državi "do sada nepoznat čin u povijesti svjetskog vladanja".

Prema njegovim riječima, "parlament je dužan reagirati u ime naroda kada predsjednik poludi". Smatra i da je Meta izgubio pravo ostati u uredu šefa albanske države.

"Ako svijet uđe u logiku Ilira Mete tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smjernice... nego bi cijeli svijet bio velika gužva", naglasio je Rama.