Gradonačelnik Beograda uputio apel
0

Parada ponosa će se održati uprkos pozivima na odustajanje

Sarajevo-x.com
Foto: Blic
Foto: Blic
Organizatori Parade ponosa saopštili su danas da neće otkazati niti odložiti taj skup i da bi samo država mogla da ga zabrani, čime bi, kako navode, pokazala da odustaje od svog suvereniteta.

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić naglasio je da nema informacija o tome da je bezbjednost učesnika ugrožena i pozvao učesnike Parade ponosa da se pridržavaju sigurnosnih uputstava, piše Blic.

"Nikad nismo dobili podatke da je ugrožena bezbjednost", rekao je Miletić i upitao: "Ako postoje prijetnje i bezbjedonosni rizici, šta rade tužilaštvo i policija?"

Ministar policije Ivica Dačić jučer je ukazao da je bezbjedonosna situacija u Srbiji složenija nego prije nekoliko nedjelja i da zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedjelju u Beogradu, dok je gradonačelnik Dragan Đilas pozvao organizatore okupljanja najavljenih za vikend da odustanu od tih skupova.

Organizatori su na današnjoj konferenciji za novinare podsjetili da će se učesnici Parade okupljati u parku "Manjež" u nedjelju, od 10 do 11 sati, a u 11 će kapije biti zatvorene i ulazak u park više neće biti moguć.

Skup će biti zatvoren i tokom šetnje, koja bi trebalo da traje od 12 do 13 sati, kao i nakon nje - tako da niko neće moći naknadno da se priključi Paradi, rekla je Jovanka Todorović iz Organizacionog odbora.

Ona je navela da će 2. oktobra biti znatno pojačano prisustvo policije u čitavom gradu, posebno oko mjesta održavanja "pridea", dok će neke od ulica u blizini Manježa biti zatvorene.

Preporuka učesnicima je da na skup ne idu u grupama, da dođu javnim prijevozom ili pješice, kao i da ne prolaze malim ulicama i prečicama, te da dođu uobičajeno odjeveni, bez vidnih obilježja LGBT pokreta.

Organizatori navode da je za paradu akreditovano 250 novinara.