Regija
5

Par koji se htio zajedno ubiti: Prijetili su nam ubistvom i gađali nas kamenjem

Klix.ba
Zekrija i Anela (Foto: Blic.rs)
Zekrija i Anela (Foto: Blic.rs)
Anela Koljenović i Zekrija Kabaši zajedno su se bacili u hladnu rijeku Cijevnu u Karabuškom Polju kod Podgorice. Na ovaj očajnički čin su se odlučili jer su ih Anelini roditelji i njihovi prijatelji, koji su protiv ove veze, uhvatili kako se krišom viđaju i potrčali su prema njima da ih napadnu gađajući ih kamenjem.

Skočili su u rijeku. Anela je uspjela doplivati do stijene, dok se Zekrija vrtio u viru, ali srećom uspio se uhvatiti za granu. Spasili su ih pripadnici policije koji su ih odveli na sigurno, dok su Anelini roditelji i komšije sve nijemo posmatrali i nisu im željeli pomoći, piše Blic.rs.

Naime, Anela je muslimanka, a Zekrija katolik. No, njima to nije predstavljalo prepreku da se zaljube i započnu vezu koja traje već tri godine.

Kada su prije godinu i po Anelini roditelji i rodbina saznali za vezu sa Zekrijom počele su zabrane i prijetnje. Viđali su se krišom.

"Uprkos protivljenju, viđala sam se sa Zekrijom. Tog dana šetali smo od izbjegličkog kampa na Koniku ka Cijevni, kada su nas vidjeli. Moja majka i njen komšija i blizak prijatelj pojurili su ka nama, a pridružio im se i moj brat. Gađali su nas kamenjem i mi smo na samoj obali odlučili skočiti u hladnu rijeku", kaže Anela, koja već tri dana živi s porodicom Kabaši u njihovom stanu na Koniku.

Par priča da ih je komšija Aneline majke godinu dana stalno pratio, prijetio im i obavještavao njenu majku. Više puta se desilo da majka dođe ispod prozora Kabašija i prijeti Zekrijinom ocu Hađiju da će mu ubiti sina.

"Neko bi trebalo odgovarati zbog svih tih napada", kaže Zekrija, dodajući da je čak komšija Aneline majke došao u bolnicu, gdje su bili smješteni nakon što su ih spasioci izvukli iz rijeke, i vrijeđao ih.

No, par je uprkos svemu ostao zajedno. Anela je odlučila da se neće vratiti svojoj porodici. Ostat će sa Zekrijom i udati se za njega.