Završena dvodnevna posjeta
0

Papa Benedikt XVI otputovao iz Hrvatske

FENA
Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI večeras je otputovao iz Hrvatske koju je pohodio 4. i 5. juna u povodu Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Po protokolu je bio predviđen svečani ispraćaj u Zračnoj luci Zagreb, ali zbog snažnog nevremena nije održan.

Papa se samo pozdravio s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marinom Srakićem te apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Mariom Robertom Cassarijem i drugim vjerskim i državnim dužnosnicima s kojima se prije odlaska prema aerodromu i fotografirao.

Prije samog ulaska u avion Papa se okrenuo prema okupljenim građanima i uzdignutim rukama ih pozdravio, na što su oni uzvratili aplauzom i klicanjem "Benedikte, Benedikte" i "Papa, mi te volimo".

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić u telefonskom je razgovoru Hini izjavio kako su predsjednik Josipović i papa Benedikt XVI. razmijenili govore koje su trebali izreći na svečanoj ceremoniji.

Tokom svog dvodnevnog, prvog pastoralnog i državničkog posjeta Hrvatskoj, papa Benedikt XVI se pod geslom "Zajedno u Kristu" susreo s najvišim političkim i vjerskim predstavnicima, predvodio molitveno bdijenje s hrvatskom katoličkom mladeži te svečano euharistijsko slavlje na Hipodromu u povodu Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Na svom 19. apostolskom putovanju upozorio je hrvatske vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govorio o porodici kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.

Pohod pape Benedikta XVI četvrti je pohod poglavara Katoličke crkve susjednoj Hrvatskoj. Njegov prethodnik, blaženik Ivan Pavao II pohodio je Hrvatsku tri puta - 1994, 1998. i 2003. Benedikt XVI prije nego je postao papa, kao kardinal, posjetio je dva puta Hrvatsku, 1981. i 2001.

Papin avion u hrvatskom zračnom prostoru prate dva aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.