Vjetrovi promjena
44

Pada vlada u Sjevernoj Makedoniji, VMRO-DPMNE tvrdi da ima većinu u parlamentu

V. K.
Sastanak predstavnika četiri stranke (Foto:Facebook)
Sastanak predstavnika četiri stranke (Foto:Facebook)
Predsjednik makedonske stranke Ljevica i generalni sekretar Alijanse za Albance najavili su kako su postigli dogovor s opozicionom strankom VMRO-DPMNE o formiranju nove parlamentarne većine u Sjevernoj Makedoniji.

Samim tim, vlada kojom je do sada rukovodio odlazeći premijer Zoran Zaev i njegova Socijaldemokratska unija Makedonije pada.

Ovu informaciju makedonski medijima potvrdili su predstavnici Ljevice i Alijanse za Albance Dimitar Apasiev i Arben Taravari.

"Da, postoji nova većina. Zvanično je, imamo 61 zastupnika s tendencijom rasta na 64", rekao je Apasiev.

Prema novom dogovoru, parlamentarnu većinu u Sjevernoj Makedoniji od sada bi trebali činiti VMRO-DPMNE, Besa, Alijansa za Albance i Ljevica.

Nakon razgovora o formiranju parlamentarne većine oglasio se i predsjednik najveće opozicione partije Hristijan Mickoski.

"Dolazi novo vrijeme, nova budućnost i nova nada. Čekaju nas veliki izazovi. Svjesni smo podrške i zahvalni smo na njoj. Makedonija će uspjeti i mi ćemo uspjeti. Imamo novu skupštinsku većinu", napisao je Mickoski.

Informacije o formiranju nove većine dolaze samo nekoliko sati nakon što su zvaničnici vladajuće Socijaldemokratske unije saopćili da će podnijeti ostavke nakon što je i premijer države Zoran Zaev učinio isto.

Iako su tvrdili da je parlamentarna većina stabilna te da će SDSM i dalje upravljati Sjevernom Makedonijom, opozicioni VMRO-DPMNE iskoristio je ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima te je započeo razgovore i na državnom nivou kako bi smijenio SDSM koji zemljom upravlja od 2017. godine.