Regija
10

Pad jugoslavenskog aviona na Korzici 1981. godine jedna od najvećih avionskih nesreća

Klix.ba
Na letu iz Slovenije za Korziku 1981. godine avion kompanje Inex-Adria prerano se počeo spuštati i udario je u planinu. Poginuli su svi putnici, njih 173 i sedam članova posade.

Pad jugoslavenskog aviona iznad Korzike 1. decembra 1981. godine svrstan je među najveće avionske nesreće u historiji. Avion je letio iz Ljubljane za Ajaccio, a putnici su uglavnom bili Slovenci koji su krenuli na odmor.

Nakon završene istrage utvrđeno je da je najvjerovatnije pad uzrokovao nesporazum između posade aviona i kontrole leta. Kontrola leta je navodno smatrala da se avion nalazi iznad mora te su posadi aviona naložili da počnu sa postepenim spuštanjem aviona. Međutim avion se još uvijek nalazio iznad kopna, a piloti su prvi put letjeli za Korziku. Krilo aviona je udarilo u vrh planine, nakon čega je došlo do rušenja aviona.

Jedna grupa spasilaca je 2008. godine otišla na mjesto nesreće gdje je pronađen dio posmrtnih ostataka poginulih. Godinu dana kasnije, u Ljubljani je održana komemoracija, gdje su i ukopani pronađeni posmrtni ostaci.