Allgemeine Zeitung
0

Ozbiljno shvatiti snove o "Velikoj Albaniji"

FENA
U članku pod naslovom "Panalbanski snovi", njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung razmatra koliko ozbiljno treba shvatiti ideju o ujedinjenju teritorija na kojima žive Albanci poslije uspjeha pokreta Samoopredjeljenje na posljednjim izborima na Kosovu koji se zalaže za stvaranje "velike Albanije".

List tim povodom podsjeća na izjavu albanskog premijera Salija Berishe, koji je uoči proglašenja nezavisnosti Kosova rekao da ova opcija, koja postoji decenijama, "nema potencijal" i da je glavni cilj ujedinjenje u EU. Sličan stav mogao se čuti i od drugih albanskih ličnosti, prenosi Deutsche Welle (DW).

Njemački list sada ocjenjuje da je poslije nedavnih prvih parlamentarnih izbora na nezavisnom Kosovu situacija nešto drugačija, s obzirom na to da je stranka Samoopredjeljenje kosovskog opozicionog političara Albina Kurtija, za koju je ujedinjenje s Albanijom bio jedan od centralnih zahtjeva u kampanji, dobila 12,2 posto glasova i postala treća politička snaga, kao i da i među onima koji su glasali za druge velike stranke ima zagovornika te ideje.

List prenosi "nervoznu reakciju" poslanice Zelenih u njemačkom Bundestagu Mariluise Beck koja je izjavila da međunarodna zajednica Kurtiju mora sasvim jasno da stavi do znanja "da neće biti nikakvih promjena granica na zapadu Balkana".

"Takav zahtjev (Samoopredjeljenja) predstavlja istinsku opasnost za područje puno sukoba", kazala je Beck.

Drugi pokušavaju da smire situaciju ukazujući da je taj zahtjev bio samo izborni trik da bi se dobili glasovi Albanaca u pograničnom području. List ocjenjuje da ne može biti samo riječi o predizbornom triku s obzirom na to da se u sto tačaka predizbornog programa stranke veoma detaljno govori o ujedinjenju.

Njemački list navodi da se u okviru programa Samoopredjeljenja traži izbacivanje dijela ustava u kojem se kaže da Republika Kosovo nema teritorijalne pretenzije ni prema jednoj drugoj državi ili dijelu neke druge države, niti će težiti ujedinjenju s drugom državom ili nekim od njenih regiona.

List ocjenjuje da bi ovaj program mogao da doživi prvi neuspjeh na referendumima za koje se zalaže Kurti.

Trenutno je malo vjerovatno da bi se na Kosovu i Albaniji našla većina koja bi bila za ujedinjenje, ocjenjuje list, navodeći da prije svega kosovski Albanci ne bi da se u korist Tirane odreknu tek stečene nezavisnosti.

Mnogo je važnije to što Albanci mogu da biraju samo između članstva u EU i zajedničke države.

"Velika Albanija" može postati realna mogućnost tek ako Albaniji i Kosovu bude zatvoren put u EU", zaključuje list.