Kosovo
0

Otpušteni iz KFOR-a zbog veličanja Trećeg rajha

FENA
Austrijska vojska otpustila je podoficira koji je, tokom službovanja u okviru međunarodne mirovne misije na Kosovu, koristio "nacistički pozdrav" i nosio odgovarajuću majicu sa "smajlijem koji ima Hitlerove brčiće" i natpisom "Dobrodošli u Njemačku" tokom jednog slavlja u kampu Kazablanka.

Ovaj podoficir je time prekršio Zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha, zbog čega je zajedno s još šestoricom profesionalnih vojnika otpušten iz kasarne u Pinkafeldu.

Svi vojnici koji su dobili otkaz učestvovali su na spornoj proslavi na Kosovu i protiv njih je državno tužilaštvo pokrenulo i krivični postupak.

Na toj proslavi su pjevane i desničarske pjesme.

Podoficir je tri dana nakon tog događaja vraćen u Austriju i suspendovan iz službe. U međuvremenu je sedmorici profesionalnih vojnika s 30. septembrom dat i otkaz, potvrđeno je u kasarni Pinkafeld.

Vojni vrh je šokiran zbog ovog događaja i ističe da se takve stvari ne događaju svakodnevno u austrijskoj vojsci. Međutim, proteklih godina je u kasarnama u Austriji bilo više sličnih incidenata s desničarskom pozadinom.

Tako su 2006. troje regruta dospjeli pred sud jer su uzvikivali nacističke pozdrave, a 2007. se pojavio videomaterijal na kojem su vojnici pozdravljali nacističkim pozdravom u kasarni u Salcburgu.