Presuda monstrumima u Beogradu
51

Osuđeni "Simini četnici" koji su ubili trudnicu i sedmero djece u Zvorniku

FENA
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas sedmoro pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" na zatvorske kazne u trajanju od dvije do 20 godina, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine 1992. i 1993. godine.

Presuda je donesena za ratni zločin protiv civila u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača, javio je Tanjug.

Sedmočlana grupa osuđena je na ukupno 73 godina zatvora, od čega Damir Bogdanović na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, Zoran Stojanović na 20, Tomislav Gavrić 10, Đorđe Šević pet, Zoran Alić 10, Zoran Đurđević 20 i Dragana Đekić na pet godina.

Njima će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

U završnoj riječi zamjenik tužitelja je naveo da je ta kazna tražena zato što su optuženi sudjelovali u ubojstvu 28 civila - jedne osobe u Skočiću i 27 osoba na mjestu zvanom "Hamzići" u Šetićima "pri čemu su pokazali potpuno odsustvo ljudskosti".

Precizirana izmijenjena optužnica Tužilaštva od 25. decembra prošle godine tereti za ratne zločine protiv civila pripadnike paravojne postrojbe od oko 20 naoružanih ljudi kojom je zapovijeda Sima Bogdanović zvani "Sima četnik", koji je preminuo u pritvoru tokom suđenja.

Oni se terete u preciziranoj optužnici da su na mjestu zvanom "Hamzići" ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju kao i da su "ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina".

Optuženi se terete i da su silovali prije ubojstva Zlatiju Ribić (13) kao i da su "dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica".