Stjepan Mesić
0

"Ostvari li Dodik svoje prijetnje, BiH bi mogla postati nova Palestina"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za austrijsku agenciju APA govorio je o brojnim temama, te se, između ostalog, dotakao i politike koja se danas vodi u Bosni i Hercegovini, upozoravajući na negativne posljedice djelovanja premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Mesić vjeruje kako bi ostvarivanjem Dodikovih nakana ka otcjepljenju srpskog entiteta bila nastavljena politika Slobodana Miloševića, te dodaje da bi se u tom slučaju i bosanski Hrvati otcijepili, a BiH bi postala "islamska država u neprijateljskom okruženju".

"U narednih 50 do 70 godina bi tu nastali novi centri terorizma. To bi bila nova Palestina u srcu Evrope", kazao je hrvatski predsjednik ističući kako BiH nema mehanizme koji su potrebni za normalno funkcionisanje pravne države.

"Dejtonski sporazum je okončao rat, ali mehanizmi na osnovu kojih treba da funkcioniše država nisu utvrđeni. Imamo dva entiteta, i tri konstitutivna naroda. Jedan entitet, RS, odnosno političko rukovodstvo, ili još bolje rečeno, premijer RS, ne priznaje državu BiH. On ne priznaje ni Sarajevo kao glavni grad", skrenuo je pažnju Mesić u razgovoru za agenciju APA.

Upitan za komentar predsjedničkih izbora u svojoj zemlji, rekao je da ne očekuje krizu vlade i pozvao vladine čelnike da stvore uslove za prestruktuiranje.