Regija
8

Osmogodišnji dječak iz Horgoša preživljava od hrane koju izbjeglice bacaju po putu

Klix.ba
Zoltan Vranka ima samo osam godina i živi u mjestu koje je posljednjih mjeseci "preplavljeno" sirijskim izbjeglicama, Horgošu. Njegova priča dirnula je cijelu Srbiju.

Svaki dan dječak skuplja hranu, vodu i garderobu koju su ostavile izbjeglice kako bi donio kući i pomogao svojoj majci. Također, nada se da će od stvari koje skupi moću nešto prodati da kupi školski pribor koji mu nedostaje.

Dječakova majka Silvija Monoštori rekla je za srbijanski Kurir da joj nije poznato ko je objavio potresne fotografije njenog sina koji u rukama drži kese.

"Jesmo uboga sirotinja, ali moj sin nije kući donosio ostatke hrane koju su za sobom ostavljale izbjeglice s Bliskog istoka. Tačno je da je Zoltan kući donosio ćebad i odjeću koju su državljani Sirije, Iraka i drugih zemalja bacili nakon što su novom migrantskom rutom pohrlili iz pravca Horgoša ka srpsko-hrvatskoj granici", kazala je je Silvija koja sa svojim sinom i dvogodišnjom kćerkom Izoldom živi u kući bez struje.

Izdržavaju se od socijalne pomoći i ističu kako im je zaista teško.

"Zoltan je nedavno pošao u školu, ali nema još kompletan školski pribor. Nedostaju mu sveske, lenjiri... Sirotan je pomislio da bismo od prodaje ćebadi i odjeće koju su Sirijci ostavili možda nešto i zaradili, pa ih je zato donosio kući. Vidi i on da ne mogu sama da se izborim s nemaštinom", kazala je tužno majka.

Nesretna žena ne spori da djecu odgaja u bijedi, ali ističe da je proteklih dana bila spremna da i ono malo sirotinje podijeli s izbjeglicama koji su u jednom trenutku preplavili Horgoš.

"Nama je teško, nemamo skoro ništa, a kako li je tek tim ljudima koji su ostali bez kuće i imovine? Da se bar razumijemo, pa da im pružimo toplu ljudsku riječ... Naročito mi je bilo mučno da gledam žene s bebicama i sitnom djecom kako se muče. Morala sam Zoltanu da objašnjavam ko su ti ljudi, odakle su došli i gdje namjeravaju da se zapute. I Zoltanu je bilo žao djece", rekla je Silvija.

Nakon objave ove priče lokalne vlasti su odlučile pomoći porodici Vranka, a akciji su se priključili i brojni dobri ljudi.