Predsjednica bez zadrške
62

Osmani: Tražit ću međunarodnu podršku za uvođenje sankcija Srbiji zbog agresije na Kosovo

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je otvoreno u Granadi da će tražiti podršku međunarodnih partnera i saveznika za uvođenje sankcija Srbiji zbog agresije na Kosovo.

Premijeri i predsjednici evropskih zemalja okupili su se u četvrtak na trećem Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, a uz rat u Ukrajini, proširenje EU i ilegalnu migraciju, očekuje se da će političari razgovarati i o krizi na relacijama Priština - Beograd te Baku - Jerevan.

"Ovo su vrlo teška vremena za cijeli evropski kontinent, posebno za moju zemlju jer smo se nedavno suočili s agresijom iz Srbije koju su izvršile paravojne i vojne grupe i tražim od naših međunarodnih partnera i saveznika da sankcioniraju Srbiju za agresije na Kosovo", poručila je Osmani", prenose Reporteri.net.

Osmani je odbacila navode pojedinih medija kako bi se u španjolskoj Grandi trebala sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te dodala kako od sastanka nema ništa bez uvođenja sankcija Srbiji.

"Nemamo potvrđenih sastanaka. Nema razloga da se sastajemo prije nego što se Vučiću uvedu sankcije. Prvo sankcije pa onda možemo o dijalogu", navela je.

Osmani smatra da deklaracije i osude napada na Kosovu 24. septembra nisu dovoljne te ističe da se moraju poduzeti mjere, a čelnici moraju biti jednoglasni u podršci Kosovu po tom pitanju.

"Postoje neke zemlje koje podupiru ove mjere, ne zato što Kosovo to traži, već zbog mira i stabilnosti u Evropi", rekla je Osmani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na Evropske političke zajednice u Granadi rekao je da danas očekuje teške razgovore, a imat će i važne bilateralne susrete.

Uz članice EU-a, predsjednika Evropskog vijeća, predsjednicu Evropske komisije i predsjednicu Evropskog parlamenta, na Samit su pozvane Albanija, Andora, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, San Marino, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.