Godišnjica zločina
192

Osmani: Srbija pod Vučićem nastavlja tradiciju falsifikovanja historije

B.H.
Najmlađa žrtva zločina u Račaku, 13-godišnji Halim Beqiri (Foto: Twitter)
Najmlađa žrtva zločina u Račaku, 13-godišnji Halim Beqiri (Foto: Twitter)
Danas se na Kosovu obilježava godišnjica masakra u Račaku, gdje su 15. januara 1999. godine snage srpske policije ubile 45 kosovskih Albanaca. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je u Račaku počinjen jedan od najmonstruoznijih zločina mašinerije Slobodana Miloševića.

Osmani dodaje da je masakr u Račaku natjerao demokratske centre za donošenje odluka da se mobiliziraju kako bi zaštitili narod koji je patio "pod kandžama genocidnog režima".

"Masakrirane bi vjerojatno i drugi put ubila propagandna mašinerija i informativna laž, koju je u to vrijeme vodio sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bivši šef OESS-ove provjere William Walker nije saopćio istinu. On je tada rekao da iz onoga što je vidio, da ne oklijeva opisati incident kao masakr i zločin protiv čovječnosti. Kao i da je to najtužniji događaj njegovom životu", kazala je Osmani.

Predsjednica Kosova je rekla da institucije Kosova imaju obavezu osigurati pravdu za sve žrtve na cijelom Kosovu.

"Historija svake žrtve je historija samog Kosova", dodala je Osmani i podsjetila da se još uvijek ne zna sudbina više od 1.600 nestalih na Kosovu tokom rata.

"Srbija današnjeg predsjednika Vučića, koji je bio ministar propagande, čuva podatke u tajnosti, što dokazuje da se on nikada nije predomislio, niti da je promijenio namjere", poručila je Osmani i kazala da, kao i tada, i danas u Srbiji postoje velike tendencije falsifikovanja historije.