Predsjednica Kosova
85

Osmani: Srbija ne može ni da sanja da bude dio NATO-a, ona i dalje spava na masovnim grobnicama

L. S.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da Srbija ne može ni da sanja da bude dio NATO-a jer, kako kaže, Srbija i dalje spava na masovnim grobnicama.

Nakon što je ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Hill izjavio da je Srbija mnogo bliža NATO-u nego Kosovo, oglasila se i Osmani s vrlo oštrom porukom rekavši da svako ko Srbiju smatra državom koja je bliska NATO-u, ne samo da vrijeđa svaku državu koja preduzima konkretne korake ka članstvu u NATO-u, već da vrijeđa i žrtve Miloševićevog režima.

"Postoji samo jedna država koja je dalje od NATO-a od Srbije, a to je Putinova Rusija. Država poput Srbije koja je konstantno kršila glavne vrijednosti na kojima stoji NATO ne može ni sanjati da jednog dana bude dio NATO-a", naglasila je predsjednica Kosova.

U svojim reakcijama spominje da je Srbija država koja je "prije nekoliko mjeseci izvršila čin agresije na Kosovo, stalno pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu iznutra, a isto radi i sa Crnom Gorom".

"To znači da Srbija preduzima konkretne i nasilne akcije smatrajući okolne države privremenim, a ne trajnim državama koje mi zapravo jesmo. Srbija je zemlja koja se nikada nije suočila sa genocidnom prošlošću. Država koja je počinila genocid, zemlja koja je počinila zločine protiv čovječnosti i zemlja koja je počinila ratne zločine i još uvijek spava nad masovnim grobnicama", poručila je Osmani, prenosi Klan Kosova.