Predsjednica Kosova
33

Osmani: Ne smijemo dozvoliti Vučiću da sprovede Putinov plan na Zapadnom Balkanu

T. K.
Foto: Twitter / Vjosa Osmani
Foto: Twitter / Vjosa Osmani
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas prilikom službene posjete Albaniji na press konferenciji u Tirani da se ne smije dozvoliti Aleksandru Vučiću da sprovede plan Vladimira Putina koji ima na Zapadnom Balkanu.

Osmani je nakon razgovora sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem naglasila da je ovo izazovan period za naš region.

"Ovo je izazov za cijeli naš region s kojim se sve demokratske države moraju zajedno da izbore. Ne smijemo dozvoliti da Vučić sprovede Putinov plan na Zapadnom Balkanu", poručila je Osmani.

Ona je naglasila i istakla da Srbija stalno teroriše, zastrašuje i napada građane Srbije koji žive na sjeveru i da često uvodi transnacionalne organizovane kriminalne grupe na sjever Kosova.

"Imajte na umu da Srbija stalno nelegalno unosi oružje na Kosovo te da obučava dijelove nelegalnih kriminalnih struktura u vojsci Srbije, kako bi mogli da prave probleme oružjem koje ilegalno unose u našu zemlju", navela je.

Podsjećamo, Begaj je danas istakao da je dijalog koji potiče Evropska unija (EU) jedini način za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ali da je nužna bolja koordinacija sa SAD-om i EU.

Poručio je kako suverenitet Kosova ne smije niko dovoditi u pitanje.

"Događaji na sjeveru Kosova nisu mogli ostati nezapaženi. Unatoč provokacijama u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, potrebna je bolja koordinacija s našim partnerima, SAD-om i EU. Suverenitet Kosova niko ne može dovoditi u pitanje, ali koordinacija s partnerima je nužna", kazao je Begaj tokom susreta s predsjednicom Osmani.

Albanski predsjednik je kazao kako cijeni korake koje Vlada Kosova poduzima kako bi došlo do deesklaacije u sjevernom dijelu te zemlje te dodao da je dijalog uz posredovanje EU jedini put za mir i članstvo Kosova u evropskim organizacijama.