Regija
1

OSCE poziva Srbiju na primjenu reformi

Anadolija
Ministarka za evropska pitanja Irske, zemlje koja trenutno predsjedava Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Lusinda Krejton, tokom današnje zvanične posjete Srbiji naglasila je potrebu da se napravi pomak u primjeni reformi, nastavku napora ka pomirenju i dijalogu, kao i u ispunjavanju preuzetih obaveza.

Krejton se sastala sa premijerom Ivicom Dačićem, predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem i ostalim visokim srbijanskim zvaničnicima.

"Sa postavljenjem nove vlade ne bi trebalo da bude zastoja u postizanju napretka sa reformama, naročito u poljima borbe protiv korupcije, pravosuđa i slobode medija," rekla je Krejton, dodajući da je OEBS spreman da nastavi sa pružanjem podrške Vladi Srbije.

Krejton, koja je takođe predstavnica zemlje koja će sljedeća predsjedavati Evropskom Unijom, pozdravila je iskazanu podršku Vlade Srbije za nastavak primjene reformi i dodala da je ovo, zajedno sa nastavkom napora usmjerenih ka pomirenju, "jedan od ključnih elemenata za napredak regionalne saradnje i postizanje napretka na putu Srbije ka Evropskoj Uniji."

"Radujem se dogovoru o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine kojim posreduje EU", rekla je Krejton. "Od suštinske je važnosti da se svi dogovori koji su postignuti do danas u okviru dijaloga u potupnosti primjene," naglasila je irska ministarka.

Ona je čestitala Srbiji na nastupajućem predsedavanju OEBS-om od 2015. godine. "Ovo je značajno dostignuće za zemlju i region i nudi mogućnost da se potvrde osnivački principi OEBS-a", poručila je Krejton.

Posjeta Lusinde Krejton Beogradu označila je početak njenog četvorodnevnog obilaska zemalja jugoistočne Erope, tokom kojeg će posjetiti Prištinu, Skoplju, Ljubljanu i Tiranu.