Regija
13

Opozicioni protesti u Prištini: Demonstranti kamenjem gađaju zgradu Vlade

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U toku mitinga opozicionih partija na Kosovu, dio demonstranata je kamenjem i petardama počeo gađani zgradu Vlade, dok ih u tome pokušava spriječiti osiguranje protesta.

Iako je dio demonstranata nasilan, policija se još uvijek nije odlučila da interveniše.

Na protestu su govorili lideri sve tri opozicione partije Ramush Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, Fatmir Limaj, predsjednik Inicijative za Kosovo i Visar Ymeri ispred Pokreta "Samoopredeljenje".

Protest je nastavljen govorom poslanice u Skupštini Kosova Donike Kadaj Bujupi, dok je dio građana kamenovao zgradu Vlade Kosova.

Lideri tri opozicione partije i njihovi poslanici pozvali su juče sve građane Kosova da se pridruže mirnom i civilizovanom protestu za anuliranje štetnih sporazuma i za traženje polaganja računa od onih koji su prekšili Ustav. Opozicija je poručila da će Mustafa i Thaci protestima i demonstracijama biti prisiljeni da odu, ako to ne učine sami.

Opozicija od sredine septembra blokira rad Skupštine jajima i suzavcima zbog Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji su potpisani krajem avgusta prošle godine. Vlada Kosova je odbila da podnese ostavku i obećala je da će Zajednica biti formirana u skladu sa preporukama Ustavnog suda koji je ocenio da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, dok je za proveru sporazuma o demarkaciji granice angažovala eksperte iz SAD-a i EU.