Regija
3

Opozicija zatražila nove predsjedničke izbore u Crnoj Gori

FENA
Protesti u Podgorici (Foto: Anadolija)
Protesti u Podgorici (Foto: Anadolija)
U Podgorici je danas održan miran protest pristalica predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, koji su poručili da ne priznaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 7. aprila, i zatražili novo glasanje.

Protest je organizirala crnogorska opozicija koja je na predsjedničkim izborima podržala Lekića.

Organizatori protesta poručili su da ne priznaju rezultate izbora i zatražili od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i premijera Mila Đukanovića da u roku od 10 dana raspišu nove izbore i pokrenu inicijativu za izmjenu izbornog zakona, kako bi se spriječile neregularnosti.

"Nemam pravo da priznam izbornu prevaru. Nemam pravo zbog svih koji ste glasali za mene", rekao je Lekić, dodajući da će nastaviti demokratsku borbu kako bi se ispoštovala većinska volja građana na izborima 7. travnja.

S protesta je od vlasti zatraženo da se odmah pokrene parlamentarna istraga o aferi "Snimak", a od Tužiteljstva da najkasnije za 10 dana procesuira taj slučaj.

Protest, koji je održan ispred zgrade predsjednika Crne Gore u centru Podgorice, uz učešće više hiljada građana, protekao je bez incidenata, a na prilazima gradu bile su pojačane policijske patrole, kao i oko državnih institucija.

Okupljeni su nosili transparente "Lekić novi predsjednik", "Otpor je dužnost", "Branimo našu pobjedu, branimo našu Crnu Goru", "Mi ne ljubimo lance", a vijorile su se crnogorske, srpske i zastave Europske unije.

Učesnici su skandirali "Milo lopove", "Ne damo pobjedu", "Lekić je predsjednik".

Za građane iz unutrašnjosti Crne Gore koji su željeli da učestvuju na protestu bio je organiziran prijevoz do Podgorice.

Državna izborna komisija priopćila je ranije da je, prema preliminarnim rezultatima, kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobijedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 posto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 posto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 posto glasova, a Vujanović 49,5.