Regija
2

Oliver Antić: U Titovom sefu nema ništa Titovo

SRNA
Oliver Antić
Oliver Antić
Predsjednik Državne komisije Srbije Oliver Antić rekao je Srni da je dobio izvještaj vještaka o sadržaju nedavno otvorenog takozvanog "Titovog sefa" u Narodnoj banci Srbije, ističući da u tom sefu nema ništa Titovo i da sve su stvari dinastije Karađorđević.

"U sefu nema ništa Titovog, sve je od Karađorđevića. Stiglo mi je veštačenje, veštak je sve pogledao i proučio. To su pokretne stvari još od kralja Aleksandra i kraljice Marije (Karađorđević)", naveo je Antić.

On je dodao da još nema procjene vrijednosti tih stvari, ali da one pripadaju porodici Karađorđevića, te da nemaju veze sa sukcesijom bivše SFRJ, jer je riječ o privatnoj imovini.

"Vrlo uskoro ćemo izaći u javnost o ovom sefu. U petak je stiglo vještačenje, a uskoro šaljemo izvještaj sudu", rekao je Antić, koji je bio na čelu tročlane državne komisije.

Državna komisija otvorila je u aprilu takozvani "Titov sef" u Narodnoj banci Srbije poslije više od 30 godina od kada su, po odluci Predsjedništva SFRJ, ti predmeti tamo deponovani.

"Depo 555 Predsjedništva SFRJ" otvoren je na zahtjev Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika.

Prema ranijem pisanju beogradske štampe, veliki broj nađenih stvari ima signaturu Karađorđevića, pa čak i lični potpis kralja Petra, kao i vrijedna numizmatička zbirka i Orden Karađorđeve zvijezde, ukrašen brilijantima, rubinima i smaragdima, koji je pripadao kraljici Mariji.

Državnu komisiju je ovlastio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić da izvrši uvid u stvari koje je Predsjedništvo SFRJ pohranilo u depo broj 555 u Narodnoj banci Srbije.

Pošto je Komisija koju je imenovao Nikolić, kao pravni nasljednik Predsjeništva SFRJ, popisala nađene stvari, sudski vještak je u njihovom prisustvu izvršio uvid.