Traži se ostavka Vučića
34

Okončani veliki protesti u Beogradu, novi najavljeni za sljedeći petak

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Okončani su protesti "Srbija protiv nasilja" koje je u Beogradu održala srbijanska opozicija sa nekoliko zahtjeva, a između ostalog i da se hitno zaustavi promocija nasilja u medijima i javnom prostoru. Povod su bili masakri u kojima je ubijeno 17 osoba.

Prvi protesti su održani, u ponedjeljak 8. maja i tada su demonstranti iznijeli zahtjeve i dali rok vlastima da ih ispune do petka 12. maja.

Osim zaustavljanja promocije nasilja zatražena je i smjena Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, ali i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Happy TV.

Demonstranti su blokirali i most Gazela iako je MUP obavijestio organizatore da je zabranjeno blokiranje saobraćaja.

Dok su trajali protesti čulo se skandiranje "Srbija, Srbija", "Vučiću odlazi" i "Ostavke, Ostavke".

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao je sve okupljene na protestu da u petak dođu ispred Skupštine Srbije gdje će biti održana sjednica na kojoj će se raspravljati o zahtjevima opozicije posle masovnih ubistava.

Tabloidi koje kontrolišu srbijanske vlasti su optužile da je šačica demonstranata blokirala grad. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je kazao da demonstranti u Beogradu maltretiraju građane ali da ih neće sprečavati.