Zajednica srpskih općina
28

Okončani sastanci u Briselu: Jesu li Kurti i Vučić pristali na novi prijedlog o formiranju ZSO?

B. H.
Kurti i Vučić su imali odvojene susrete s evropskim čelnicima (Foto: EU)
Kurti i Vučić su imali odvojene susrete s evropskim čelnicima (Foto: EU)
Na marginama oktobarskog samita Evropskog vijeća održano je nekoliko sastanaka u kojima su odvojeno učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Oba predstavnika su načelno pristala na novi prijedlog, no pojedinosti dogovora obavijene su velom misterije.
Kurti je izrazio spremnost za potpisivanje briselskog i ohridskog sporazuma, uključujući nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom, koji su prošle sedmice predstavili euroatlantski diplomati. No, još uvijek nije bilo potpisa stranaka.

Dodaje se da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše sporazum i tražio da se prihvati i dodatni papir, kojim se prema tumačenju u Prištini, "praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine".

Na kraju sastanka, Kurti je rekao da "prihvatanje podrazumijeva potpisivanje, a samo potpis podrazumjeva prihvatanje i garantuje implementaciju".

S druge strane Vučić je kazao da je papir koji je u Beogradu dobio 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora u budućnosti.

"Jedina rezerva Beograda se tiče članstva Kosova u UN-u, nezavisnosti Kosova, ili kako se to kaže teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je Vučić i dodao da je srpska strana potpuno spremna za formiranje ZSO u skladu sa prijedlozima koje je dobila.

Prema riječima Vučića, taj papir se odnosi isključivo na formiranje Zajednice srpskih općina.

"Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorimo o detaljima. Kao što vidite, veoma smo se korektno držali toga i nigdje nije procurio nijedan detalj", rekao je Vučić.

Još uvijek nije poznato kada će biti objavljeni detalji sporazuma, odnosno u kojem će obliku biti sprovedena odluka o formiranju Zajednice srpskih općina.