"Moderni prijedlog"
23

EU ima novi koncept za zajednicu srpskih općina na Kosovu, Kurti i Vučić dolaze u Brisel

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz Evropske unije su saopćili da su napravili "moderni evropski prijedlog" za Zajednicu općina sa srpskom većinom na Kosovu.

To je iznio glasnogovornik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Peter Stano, rekavši da je to rezultat sastanaka koje je posebni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak tokom vikenda imao u Beogradu i Prištini, gdje je boravio zajedno s drugim zapadnim izaslanicima.

Isti izvor je potvrdio da su čelnici Kosova i Srbije pozvani da odu u Brisel kako bi učestvovali na sastanku, za koji se kaže da je "sastanak podrške dijalogu na marginama Evropskog vijeća".

Prema izvorima iz EU-a, kažu da "nije nužno riječ o njihovom susretu, ali to će se vidjeti kasnije", no svejedno su pozvani da budu u Briselu u četvrtak kada će se održati samit EU-a.

"Razgovori posebnog izaslanika Miroslava Lajčaka tokom vikenda u Beogradu i Prištini bili su fokusirani na provedbu Ohridskog sporazuma. Razgovaralo se o različitim prijedlozima i idejama, neki od njih i u pisanom obliku, a te će se rasprave nastaviti. To uključuje i moderan europski prijedlog statuta Zajednice općina sa srpskom većinom", rekao je Stano.

Čelnici Kosova i Srbije pozvani su da učestvuju na sastanku kako bi podržali dijalog na marginama Evropskog vijeća kasnije ove sedmice.

U četvrtak i petak u Briselu održava se samit EU-a. Na tom sastanku među temama razgovora bit će i dijalog između Kosova i Srbije, kao i sigurnosna situacija na sjeveru Kosova.

Očekuje se da će čelnici EU u zaključcima koji će biti usvojeni izraziti duboku zabrinutost za sigurnosnu situaciju na sjeveru Kosova, osuditi napade na kosovsku policiju, zatražiti privođenje pravdi počinitelja napada 24. septembra u Banjskoj.