Nastavak Facebook revolucije
0

VIDEO / Oko 7.000 građana u Zagrebu traži smjenu Vlade

SRNA
Oko 7.000 ljudi učestvuje večeras u Zagrebu na još jednom u nizu antivladin protesta organizovanih preko društvene mreže Facebook.

Demonstranti, koji su uobičajeno krenuli u protestu šetnju sa Cvjetnog trga, traže odlazak Vlade, raspisivanje izbora i sankcionisanje kriminala i korupcije.

Okupljenim građanima, među kojima ima dosta penzionera, pridružili su se i predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, te predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić, prenose hrvatski mediji. 

Demonstranti su najpre pokušali da dođu do sjedišta vlade na Markovom trgu, ali ih je u tome ponovo spriječila policija. Nekoliko minuta su ispred policijskog kordona uzvikivali "HDZ odlazi", "Jaco odlazi", "Hrvatska policija mito i korupcija", "Dole vlada", "Štitite mafiju", a zatim su se uputili pred sjedište vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Građani nose transparente sa natpisom "Čobanica Jaca", "Dole šeksijada i hrvatska vlada", "Stop uvoznom lobiju, želimo radna mjesta", te nekoliko zastava na kojima piše "Volim Hrvatsku, ne EU". 

Demonstranti su prošli i ulicom u kojoj živi visoki funkcioner HDZ-a Andrija Hebrang, uzvikujući "Andrija kuvaj kafu", "Pinokio, javi se", a policiji koja čuva zgradu "Čuvate lopova".

Na početku skupa na Cvjetnom trgu okupilo se nekoliko stotina građana, a kada je počela protestna šetnja njihov broj se povećava.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) i agencija "Hendel" objavili su danas istraživanje prema kojem proteste organizovane preko Facebook podržava 70 posto građana od kojih im se trećina namjerava pridružiti, dok oko 62 posto ispitanih smatra da Vlada treba što prije da raspiše izbore.