{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oglasila se i francuska kompanija za koju je radio Tomislav Salopek

13.8.2015. u 20:03
25
108
Oglasila se i francuska kompanija za koju je radio Tomislav Salopek
25
Oglasila se i francuska kompanija za koju je radio Tomislav Salopek
Tomislav Salopek
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić danas je na vanrednoj konferenciji za novinare otkrila da su u otmici hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka učestovvale dvije grupe.
Prvu grupu činili su razbojnici koji su za njega tražili otkupninu, a a drugu militanti povezani s Islamskom državom koji su mu zaprijetili ubistvom. S dodatnim se informacijama javila i francuska kompanija CGG, za koju je Salopek u Egiptu radio kao topograf, piše
.

Pusić je novinarima rekla da se zahtjev za otkupninu pojavio samo jednom, da je bio upućen francuskoj kompaniji i potom se više nije spominjao.

Kako javlja RTL , glasnogovornik CGG-a Christophe Barnini potvrdio je riječi hrvatske šefice diplomacije i otkrio da su, osam dana nakon otmice, primili putem e-maila zahtjev za otkupninu.

"Taj smo zahtjev primili nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt s Tomislavovom suprugom. Zahtjev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor", ispričao je glasnogovornik Barnini za RTL .

Pusić je ranije, govoreći o zahtjevu džihadista za oslobađanjem 'muslimanskih žena' iz egipatskih zatvora kazala da je problematično što su praktično 99 posto žena u egipatskim zatvorima muslimanke, a ni na koji način nije bilo specificirano traže li se pripadnice neke određene organizacije ili konkretne osobe.

Iz svega toga, navela je Pusić, stručnjaci su 'zaključili da ga je jedna grupa otela, a da je druga objavila video snimku'.

"Prva su naprosto bili razbojnici koji su ga oteli i tražili novac, ali očito su se zahtjevi promijenili kad je dospio u ruke Islamske države", kazala je i istaknula da potvrde da je Salopek mrtav i dalje nema te da se za njim traga i dalje jednakim intenzitetom kao i do sad.

"Radimo istim intenzitetom kao i do sada, kao i sve druge službe u Egiptu. Sarađujemo sa svim većim zemljama EU i svijeta koje su nam pružile pomoć", rekla je Pusić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: