{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oglasila se i francuska kompanija za koju je radio Tomislav Salopek

13.8.2015. u 20:03
25
108
Oglasila se i francuska kompanija za koju je radio Tomislav Salopek
25
Oglasila se i francuska kompanija za koju je radio Tomislav Salopek
Tomislav Salopek
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić danas je na vanrednoj konferenciji za novinare otkrila da su u otmici hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka učestovvale dvije grupe.
Prvu grupu činili su razbojnici koji su za njega tražili otkupninu, a a drugu militanti povezani s Islamskom državom koji su mu zaprijetili ubistvom. S dodatnim se informacijama javila i francuska kompanija CGG, za koju je Salopek u Egiptu radio kao topograf, piše
.

Pusić je novinarima rekla da se zahtjev za otkupninu pojavio samo jednom, da je bio upućen francuskoj kompaniji i potom se više nije spominjao.

Kako javlja RTL , glasnogovornik CGG-a Christophe Barnini potvrdio je riječi hrvatske šefice diplomacije i otkrio da su, osam dana nakon otmice, primili putem e-maila zahtjev za otkupninu.

"Taj smo zahtjev primili nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt s Tomislavovom suprugom. Zahtjev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor", ispričao je glasnogovornik Barnini za RTL .

Pusić je ranije, govoreći o zahtjevu džihadista za oslobađanjem 'muslimanskih žena' iz egipatskih zatvora kazala da je problematično što su praktično 99 posto žena u egipatskim zatvorima muslimanke, a ni na koji način nije bilo specificirano traže li se pripadnice neke određene organizacije ili konkretne osobe.

Iz svega toga, navela je Pusić, stručnjaci su 'zaključili da ga je jedna grupa otela, a da je druga objavila video snimku'.

"Prva su naprosto bili razbojnici koji su ga oteli i tražili novac, ali očito su se zahtjevi promijenili kad je dospio u ruke Islamske države", kazala je i istaknula da potvrde da je Salopek mrtav i dalje nema te da se za njim traga i dalje jednakim intenzitetom kao i do sad.

"Radimo istim intenzitetom kao i do sada, kao i sve druge službe u Egiptu. Sarađujemo sa svim većim zemljama EU i svijeta koje su nam pružile pomoć", rekla je Pusić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: