{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Odnosi Turske i Srbije su na visokom nivou"

F
12.7.2010. u 09:44
0
19
"Odnosi Turske i Srbije su na visokom nivou"
0
"Odnosi Turske i Srbije su na visokom nivou"
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u nedjelju da su tursko-srpski odnosi na visokoj razini i istaknuo da Srbija predstavlja element stabilnosti na Balkanu.
Navodeći da susreti na visokoj razini u posljednjih godinu dana pokazuju značaj koji dvije zemlje pridaju bilateralnim odnosima, Erdogan je u intervjuu za Tanjug kazao da bi napredak na polju regionalne suradnje i političkih odnosa trebalo prenijeti i na ekonomske odnose.

"U proteklom periodu su potpisani sporazumi koji zaokružuju pravni okvir ekonomskih odnosa. Vjerujem da će ovi sporazumi pridonijeti provedbi konkretnih projekata, potaknuti direktne investicije iz naše zemlje i olakšati zajedničke inicijative naših privrednika", poručio je Erdogan pred posjetu Beogradu u ponedjeljak.

Erdogan je kazao da stav službene Ankare prema Kosovu, čiju je neovisnost priznala, "nije usmjeren protiv Srbije". "Zadovoljni smo što Srbija to uviđa i što dijeli naše mišljenje kako ne treba dozvoliti da naši bilateralni odnosi budu talac ovog pitanja", rekao je Erdogan.

Govoreći o odnosima u regiji, turski premijer je pozdravio "konstruktivnu, mirotvorna politiku Srbije" i napore koje ulaže za razvoj dobrosusjedskih odnosa, navodi Tanjug.

"Naša regija koja ima zajedničku kulturu i povijest može rješavati probleme zajednički, na temelju dijaloga", ocijenio je, dodajući da je Turska odlučna pridonijeti uspostavljanju dijaloga u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini, i da se u tome uzda u potporu Srbije.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH od velike važnosti i ne smiju se staviti na probu ni pod kojim uvjetima, a BiH, baš kao i sve druge regionalne zemlje, mora biti dio Evrope i njezinu orijentaciju prema evropskim i euroatlantskim integracijama bi trebala podržati međunarodna zajednica.

On je istakao da Turska podržava sve stanovnike BiH bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost i da su stoga neprihvatljivi stavovi nekih krugova koji je optužuju za pristranost i otvoreno podržavanje Bošnjaka.

Ističući da je Srbija, kao jedna od potpisnica Dejtonskoga mirovnog sporazuma, vrlo značajna u pitanju stabilnosti i sigurnosti BiH, Erdogan je rekao da Turska i Srbija o pitanju stabilnosti BiH dijele isto mišljenje i konstruktivno surađuju.

Erdogan je također ukazao da je važno da i Evropska unija vodi otvorenu i konstruktivnu politiku prema zemljama regije, posebno u vezi s proširenjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: