Regija
0

Odnosi Beograda i Zagreba "spušteni" na tehnički nivo

SRNA
Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocijenio je da odnosi između Srbije i Hrvatske nisu duboko zamrznuti, ali su ipak zamrznuti, dok su kontakti "spušteni" na tehnički nivo.

On je dodao da je pozitivna strana u tome što novo rukovodstvo Srbije očito ima nečistu savjest u odnosu na, kako je rekao, velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića i zbog toga će u pregovorima vjerovatno biti mekši nego njihovi prethodnici, poput Borisa Tadića, koji nisu imali nečistu savjest.

Puhovski je ocijenio da formiranje autonomaškog fronta u Vojvodini još nije ozbiljna priča, ali da je ozbiljno to što podsjeća na ono kroz šta je 1990-ih godina prolazila Jugoslavija, BiH, Hrvatskoj, Kosovo.

"Iz toga se postavlja pitanje po čemu bi Vojvodina bila drugačija i po čemu bi se svi ostali osamostaljivali samo Vojvodina ne. Inače, u ovom trenutku mi se ne čini da je to pitanje koje bi imalo jako dalekosežne implikacije", rekao je Puhovski.

On smatra da dolazak nove srpske vlade ne može usporiti evrointegracije Srbije, jer za 10 do 15 godina, kada Srbija bude spremna za ulazak u EU, nikakva vlada, koja se može zamisliti, neće biti aktuelna.

"U ovom trenutku, sve i da je Srbija potpuno spremna, ne bi mogla ući u Evropsku uniju zbog same EU", rekao je Puhovski.